Hydrotherapie heeft heel veel mogelijkheden. Bewegen in water of daarbuiten, heeft effect op het lichaam. Echter, hydrotherapie is meer dan bewegen in water later. Zowel te veel als te weinig bewegen kan ongewenste effecten hebben, net als “verkeerd” bewegen. Daarom is het van belang dat hydrotherapie in deskundige handen is bij een dierenfysiotherapeut met de nodige kennis en kunde.
​
Wij maken daarom onderscheid tussen medische en niet medische hydrotherapie. Medische hydrotherapie wordt aangeboden door een hierin gespecialiseerde dierenfysiotherapeut; bij de dierenfysiotherapeuten van Vakgroep Hydrotherapie Hond vindt u deze gespecialiseerde dierenfysiotherapeuten.
​
Bij medische hydrotherapie wordt therapeutisch en met toepassing van trainingsprincipes, gebruik gemaakt van de mogelijkheden van water. Medische hydrotherapie zal, als het gaat om revalidatie van honden, bij voorkeur worden toegepast door hierin gespecialiseerde dierenfysiotherapeuten; zij hebben de juiste kennis en ervaring in huis om effectieve en veilige hydrotherapie te kunnen bieden.
​
Dierenfysiotherapeuten beschikken naast kennis van zaken over het juiste netwerk waardoor ze in goed overleg met de verwijzend dierenarts tot een optimaal behandelplan komen. Per behandeling wordt het resultaat van elke training aan de hand van het fysiotherapeutisch onderzoek geëvalueerd. De dierenfysiotherapeut heeft naast de hydrotherapie tevens andere behandelmogelijkheden. Denk aan massage, oefentherapie, fysische technieken (apparatuur) en, niet onbelangrijk, instructies en adviezen voor de eigenaar. Dit alles om het herstel van de hond te bevorderen.
Met medische hydrotherapie kunnen de volgende
behandeldoelen gerealiseerd worden:
-
Verbeteren coördinatie
-
Verbeteren stabiliteit
-
Spierversterkend
-
Verbeteren mobiliteit
-
Verbeteren sensibiliteit
-
Verbeteren uithoudingsvermogen
-
Verbeteren welbevinden (door verminderen van pijn)
-
Afname van zwelling en oedeem
Concreet betekent dit dat training in de aquatrainer zinvol is bij onder andere:
-
Postoperatief (na operaties aan het bewegingsapparaat, zoals LPA, LPC, TPLO, TTA, total hip, heupkop-resectie, fracturen, amputaties
-
Slijtage klachten
-
Ouderdomsklachten (artrose)
-
Rugklachten, zoals spondylose, lumbosacrale instabiliteit, hernia (na operatie of na rustperiode zonder operatie)
-
Spier- pees- en gewrichtsblessures
-
Aangeboren / erfelijke afwijkingen (HD, patella luxatie graad 1,2)
-
Reumatische aandoeningen
-
Osteochondrose (OC)
-
Verlammingsverschijnselen
-
Kreupelheden zonder duidelijke oorzaak
-
Overgewicht
-
Verminderde conditie
-
Verminderde sportprestatie
-
Preventie van sportblessures